1. Защо Вие трябва да станете мениджър на годината?- На

...
 1. Защо Вие трябва да станете мениджър на годината?- На
Коментари Харесай

10 въпроса към 10-имата финалисти


 

1. Защо Вие би трябвало да станете управител на годината?

- На 28 години видях изключителна опция и я сграбчих незабавно -  да основа Konica Minolta в България. Дванадесет години по-късно компанията ни е водач, в областите в които оперира, аз съм една от двете успешни  дами на позиция изпълнителен шеф в света за японската ни компания майка и измежду финалистите на десетия конкурс „ Мениджър на годината “ на списание „ Мениджър “, което е голяма чест за мен.

Минах през разнообразни стадии – от основаване на компания, бърз растеж, рецесия в интервала 2009 – 2011 година, през смяна в тактиката и потребление на рецесията като опция и промяна на компанията, която продължава и до през днешния ден. 

Това съм аз :

Високо оценявам сериозното отношение към работа, постоянството и професионалното отношение към всичко, за които давам персонален образец всеки ден.

Не спирам да изучавам.

От гимназията избрах да бъда управител, това учих като висше обучение и това е записал първия ми шеф в записките от изявлението.

Емпатия, Отговорност  и Смелост са думите, които ме разказват като човек.

Изпитвам дълбока прочувствена връзка с компанията ми  и  с хората, с които съм избрала да работя и влагам цялата си сила и пристрастеност за тяхното развиване.

Осъзнавам минусите си и не ме е боязън от уязвимостта ми да бъда управител.

Търся опциите и позитивните уроци във всяка обстановка.

Използвам всеки случай да промотирам България.

Активна съм с  дейности за смяната на средата и обществото към по-добро.

Добрият образец съм, че в България може да се съумява и страната ни е трамплин за международно самопризнание.

2. Какво сполучливият управител прави по-добре от другите?

- Успешният управител съчетава в себе си предприемачески дух, добра вътрешен глас, визионерски взор и “живее ” най-малко две-три години напред живота на компанията.  Предвижда бъдещите потребности на клиентите си и работи, с цел да ги задоволи. Той освен основава тактика, само че и интензивно взе участие в нейното осъществяване, има лидерските
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР